Familieopstellingen - praktisch

Opstellingen in groep

Opstellingen in groep hebben plaats op vooropgezette data. Hierbij worden een 10 tot 15 mensen uitgenodigd. 

Eerst wordt met de cliënt in een kort voorgesprek gepeild naar de vraag, het thema. Daarna worden de relevante feiten benoemd.

In functie van het thema kiest de cliënt een aantal personen uit de groep aanwezigen. Deze worden vertegenwoordigers van een persoon of een groep personen of een begrip binnen de familie (bvb : "de vader" of "de voorouders"). De cliënt plaatst deze vertegenwoordigers in de ruimte. Zo ontstaat het ruimtelijk beeld van de cliënt over dit thema. De begeleider gaat nu de vertegenwoordigers bevragen. 

Het is en blijft indrukwekkend hoe deze representanten elementen waarnemen die dan herkenbaar worden voor de cliënt. Dit fenomeen is de representatieve waarneming. 

Beelden en inzichten springen naar voor over verbanden, belemmeringen maar ook mogelijkheden in het systeem. Door posities van representanten te veranderen, ontbrekende of buitengesloten elementen toe te voegen, door eenvoudigweg relaties in de opstelling te benoemen is het mogelijk om te kijken naar goede oplossingen voor het ingebrachte thema. Als er oplossingen gevonden worden, gaat er in het systeem weer energie stromen en krijgt de inbrenger beelden mee van hoe een mogelijke vruchtbare houding er uit zou kunnen zien.

Bij opstellingen in groep werk ik samen met Karen Van Heuckelom. Je vindt hier meer informatie over haar.

 

Opstellingen individueel

Een opstelling kan ook individueel gebeuren. Het thema wordt dan opgesteld met symbolen (poppetjes).
Deze werkvorm is volledig op dezelfde prinicipes gebaseerd, maar heeft plaats in een intiemer kader.

Voor een individuele opstelling volstaat het om een afspraak hiervoor een afspraak te maken.

terug